ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
Εἶναι γεγονός ὅτι οἱ μαθητές στο σύγχρονο σχολεῖο προετοιμάζονται για την κοινωνία και τη ζωή κυρίως με τη βοήθεια κειμένων. Ὁ κόσμος γίνεται κείμενο και ἡ ἐπαφή τοῦ μαθητῆ με τον κόσμο εἶναι ἐπαφή με τις κειμενικές του ἀπεικονίσεις. Ὁ γραπτός λόγος ἔχει ἀναδειχτεῖ ὡς σημαντικότατος, σχεδόν ἀποκλειστικός, δίαυλος ἐπικοινωνίας. Οἱ λειτουργίες τῆς ἐπικοινωνίας και τῆς ἔκφρασης ἐπιτελοῦνται μέσῳ τῆς κωδικοποίησης και τῆς ἀποκωδικοποίησης: Ἀνάγκες καταγράφονται, μηνύματα ἀνταλλάσονται, ἰδέες ἐκφράζονται. Οἱ τεχνικές τῆς ἀνάγνωσης, τῆς γραφῆς και τῆς ἀρίθμησης εἶναι, γι’ αὐτό, ἀπαραίτητες και ἡ ἀνάγκη τῆς ἐκμάθησής τους ἦταν, ἄς μην ξεχνᾶμε ὁ πρῶτος βασικός λόγος για νά ἐμφανιστεῖ και να καθιερωθεῖ ὁ σχολικός θεσμός.
Ἔκτοτε, παρ’ ὅτι οἱ κοινωνίες ἐξελίχτηκαν και ὁ σχολικός θεσμός ἄλλαξε μορφή ἡ μάθηση τῶν τριῶν αὐτῶν τεχνικῶν παρέμεινε ἡ πρώτη και κυριότερη ἀποστολή του.
Στέφανος Κολοβός
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Στέφανος Κολοβός γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης το 1953.
Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο, Φιλολογία στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές παιδαγωγικές σπουδές στο γαλλικό πανεπιστήμιο Παρίσι 8.
Δάσκαλος στο επάγγελμα από το 1976, υπηρέτησε από το 1998 ως το 2011 ως σχολικός σύμβουλος. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του θητείας επιδόθηκε, εκτός των άλλων, σε παραγωγή διδακτικού υλικού και ανέπτυξε παιδαγωγικές πρακτικές εναλλακτικού χαρακτήρα. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρασκήνιο το βιβλίο Παιδαγωγικές πρακτικές και εμπειρίες, ένα προσωπικό οδοιπορικό στη δημόσια στοιχειώδη εκπαίδευση της δεκαετίας του ’80.
To .pdf της παρουσίασης του Στέφανου Κολοβού στο Μαράσλειο στις 20/10/2018.
Στέφανος Κολοβός
ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το ελεύθερο κείμενο αποτελεί τη βάση με τη βοήθεια της οποίας επιτυγχάνεται η εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής στις τάξεις Τεχνικής Φρενέ και Θεσμικής Παιδαγωγικής (T.F.P.I.) και βασίζεται στις αρχές:
-
της σχολικής εργασίας (ο μαθητής ως ενεργό υποκείμενο στην οικοδόμηση της γνώσης, νόημα στη σχολική εργασία),
-
της συνεργασίας,
-
της φυσικής μεθόδου διδασκαλίας,
-
της ελεύθερης έκφρασης (όπως και η καλλιτεχνική έκφραση) και
-
της επικοινωνίας.
Μαρία Ζαχαροπούλου, Κατερίνα Παούρη
Η παιδαγωγική ομάδα για τη διάδοση της παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα «Το Σκασιαρχείο – Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν πιλοτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή της Παιδαγωγικής Φρενέ στη δημόσια εκπαίδευση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων που επιθυμούν να εφαρμόσουν στην τάξη τους την συνεργατική μάθηση με την παιδαγωγική Φρενέ. Στόχος είναι η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών πάνω στις παιδαγωγικές αρχές και τα εκπαιδευτικά εργαλεία της μεθόδου αυτής καθώς και η ανάπτυξη της αυτονομίας αλλά και μιας συνεργατικής παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής κουλτούρας μεταξύ των εκπαιδευτικών. Θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις σε διάστημα δύο ετών...
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΕΛΕΣΤΕΝ ΦΡΕΝΕ
Η ελεύθερη έκφραση των μαθητών, η επικοινωνία, η συνεργασία, η «φυσική μέθοδος» μάθησης, η ψηλαφητή διερεύνηση, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της πολιτειότητας, είναι αρχές της παιδαγωγικής του Σελεστέν Φρενέ, οι οποίες αναπτύσσονται με την τεχνική του Τυπογραφείου. Στο κείμενο αυτό, θα μελετήσουμε τρία παραδείγματα σχολικών εντύπων του ελληνικού δημόσιου σχολείου και θα εξετάσουμε πώς εφαρμόζονται στην περίπτωσή τους οι παραπάνω αρχές.
Σοφία ΛΑΧΛΟΥ, Ζωή ΛΩΤΗ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. Ένα Σχέδιο Εργασίας για την ελεύθερη έκφραση, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Το παράδειγμα της σχολικής εφημερίδας «Μαθητές εν δράσει»
Η σχολική εφημερίδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα σχολικής δράσης που ακολουθεί τις αρχές της παιδαγωγικής των Σχεδίων Εργασίας - μεθόδου πρότζεκτ. Η έκδοση του σχολικού εντύπου δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία ούτε πρόκειται βέβαια για μια απλή συνάθροιση ύλης αλλά πρόκειται για μια διαδικασία με μέθοδο, στάδια και τεχνικές. Η τεχνική του τυπογραφείου κατέχει κεντρική θέση στην παιδαγωγική Φρενέ για την ελεύθερη έκφραση, την επικοινωνία, τη συν-εργασία, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την χειραφέτηση των μαθητών. Εδώ θα μελετήσουμε το παράδειγμα του σχολικού εντύπου «Μαθητές εν δράσει»...
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αγχωθείτε! Ό,τι χρειάζεται να κάνετε, είναι πολύ απλό και αφού θα έχετε και την καθοδήγηση και την βοήθειά μας, θα γίνει ακόμα πιο εύκολο. Όλοι κάποια στιγμή συντονίσαμε ομάδες ως δάσκαλοι. Ίσως τώρα να είναι λίγο διαφορετικό, αλλά υπάρχουν οι οδηγίες και όλα τα μέλη του δικτύου διαθέσιμα να βοηθήσουμε.
Άλλωστε, αν δεν το βιώσουμε στην πράξη, πώς να είμαστε μέλη μιας συνεργατικής τάξης Freinet; Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την θεωρία στην πράξη;
Οπότε ας ξεκινήσουμε…
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
-
Ενημερωτικό e-mail στην υπεύθυνη του Μαρασλείου, για να αιτηθούμε την παραχώρηση των αιθουσών για την επόμενη συνάντηση.
-
Επικοινωνία με όσους θα κάνουν παρουσίαση για συνεργασία. (ανάγκη για προτζέκτορα ή κάποιο άλλο υλικό κτλ)
-
Δημιουργία μιας κενής λίστας Α4 για να γραφούν τα νέα μέλη. (όνομα-ειδικότητα- e-mail –τηλέφωνο- σχολείο)
-
Ενημερωτικό e-mail προς τα μέλη για την επόμενη συνάντηση. (τουλάχιστον 10 μέρες πριν).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
-
Επικοινωνία με την Ασπασία Χαρλαμπίτα για άνοιγμα Μαρασλείου.
-
Τοποθέτηση ταμπελών (θα σας δοθούν)
-
Φωτογράφιση των αιθουσών.
-
Τοποθέτηση καρεκλών σε κύκλο.
-
Έλεγχος λειτουργίας υπολογιστών ή άλλων συσκευών που μπορεί να χρειαστούν.
-
Ο γραμματέας πίνακα γράφει το πλάνο εργασίας.
-
Υποδοχή των μελών στις 9:30
-
Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο και σύσταση της συντονιστικής.
-
Ο γραμματέας κρατάει σημειώσεις από την συζήτηση.
-
Φωτογράφιση εργασιών.
-
Στις 12:30 ο πρόεδρος κλείνει την κουβέντα ,ορίζεται η επόμενη ημερομηνία συνάντησης και η νέα συντονιστική (3 μέλη)
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
-
Τακτοποίηση της τάξης όπως ήταν πριν, με την βοήθεια όσων μελών μπορούν.
-
Μάζεμα των ταμπελών.
-
Ενημέρωση νέας συντονιστικής. Παράδοση υλικού.
-
Αποστολή ευχαριστήριου e-mail στο Μαράσλειο.
-
Αποστολή ημερολογίου (πρακτικών εργασιών) για να μεταφερθούν στην ιστοσελίδα του δικτύου.
ΡΟΛΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ
Πρόεδρος: Καλωσορίζει τα παλιά και νέα μέλη και συντονίζει την συζήτηση. Συνδέει με τα προηγούμενα, κάνει τον απολογισμό της προηγούμενης συνάντησης . Παρεμβαίνει, αν παρατηρήσει κάποια δυσκολία στις εργασίες. Κλείνει και αποχαιρετά την ομάδα.
Γραμματέας: Κρατάει σημειώσεις από την συζήτηση (ημερολόγιο της ημέρας) για να συμπληρωθεί στην ιστοσελίδα (μπορεί να γίνει και ηχογράφηση)
Γραμματέας πίνακα: Παρακολουθεί την συζήτηση και όταν χρειαστεί, σημειώνει τα βασικά σημεία της συζήτησης στον πίνακα
(οι παρακάτω μπορούν να είναι μέλη από την υπόλοιπη ομάδα)
Φύλακας χρόνου: Κρατάει το χρόνο και παρεμβαίνει όταν χρειαστεί ,για να επισημάνει τον εναπομείναντα χρόνο.
Διακινητής του Λόγου: Δίνει το λόγο (κάποιο αντικείμενο) στα μέλη της ομάδας, Παρατηρεί ποιος σήκωσε πρώτος το χέρι του κάθε φορά.
Αν θέλεις να διαθέσεις λίγο από το χρόνο σου για να μάθεις περισσότερα, μπορείς να επισκεφτείς τους παρακάτω συνδέσμους:
https://skasiarxeio.wordpress.com (τεχνικές φρενέ)
http://diktyofreinetgr.wixsite.com/diktyofreinet/synantiseis-attikis-a-thmias
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
e-mail Μαρασλείου: mail@1dim-uoa.att.sch.gr
e-mail Ασπασίας: aspahar1@yahoo.gr
Καλή συνέχεια! Θα είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία!
Συνεργατικά
Χριστίνα Κουταλιάγκα
Σημειώσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η κάθε συντονιστική επιτροπή που αναλαμβάνει την κάθε συνάντηση.
◄
1 / 1
►