23η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2018
18η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2018
Ημερολόγιο Δικτύου Φρενέ συνάντηση Α΄/θμιας και Β΄/θμιας, 28 Απριλίου 2018, Μαράσλειο
Η 18η συνάντηση του Δικτύου Δευτεροβάθμιας ξεκίνησε με το καθιερωμένο «Τι νέα;», κατά τη διάρκεια ακούστηκαν οι χαρούμενες εντυπώσεις από τις εκδρομές και τις δραστηριότητες που οργάνωσαν οι καθηγητές-μέλη.
Στη συνέχεια, συζητήθηκε η ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση, τη 19η και τελευταία της χρονιάς, που θα είναι ένας ιστορικός-αρχιτεκτονικός περίπατος από την οδό Διδότου έως τη Δεξαμενή.
14η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
Ημερολόγιο Δικτύου Φρενέ συνάντηση Α΄/θμιας και Β΄/θμιας, 9 Δεκεμβρίου 2017, Μαράσλειο
Στη συνάντηση είχαμε την τιμή και την τύχη να είναι μαζί μας ο Πιερ Λαφίτ (Pierre Laffitte) (E.S.P.E. Université de Picardie, France). Το πρώτο μέρος, που ήταν από κοινού με την Α΄/θμια, αφιερώθηκε στο Συμβούλιο τάξης και εστίασε σε δυσκολίες εφαρμογής. Ξεκίνησε με τις διατυπώσεις αποριών και προβληματισμών από την πλευρά των συναδέλφων που έχουν εφαρμόσει τη συγκεκριμένη τεχνική, προκειμένου να απαντηθούν από τον Πιερ. Η πλέον κρίσιμη ερώτηση που απασχολούσε αρκετούς συναδέλφους σχετιζόταν με την επιβολή ποινών από το Συμβούλιο, δηλαδή με τον κίνδυνο να μετατραπεί το Συμβούλιο σε Δικαστήριο. Επιπλέον, τέθηκαν και ζητήματα διαχείρισης χρόνου και ρόλου του δασκάλου, καθώς και θέματα παρατεταμένης δυσλειτουργία του Συμβουλίου...
13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
Η συνάντηση έγινε στο 87ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και ήταν κοινή για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια. Μάλιστα συζητήθηκε η προοπτική να καθιερωθεί αυτό το κοινό σχήμα, παρά τον προβληματισμό σχετικά με το πλήθος των συμμετεχόντων (προτάθηκαν, πάντως, εναλλακτικοί διαχωρισμοί, π.χ. με βάση την περιοχή ή με παράλληλα εργαστήρια – ένα πιο ευέλικτο μοντέλο). Συμμετείχαν 24 συνάδελφοι...
12η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
Η τελευταία συνάντηση δεν άρχισε με το «Τι νέα;» ούτε πραγματοποιήθηκε μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας σχολικής αίθουσας της Μαρασλείου. Η τελευταία συνάντηση της χρονιάς ήταν ένας περίπατος. Μια promenade όχι τύπου flâneur, αλλά μια οργανωμένη περιήγηση, από την Πόπη Μαθιουδάκη, στην Πλάκα σε 19+2 στάσεις με ιστορικό, λογοτεχνικό και γενικότερα πολιτισμικό ενδιαφέρον...
8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
Ξεκινήσαμε με το Τι ΝΕΑ και ταυτόχρονα με μια σύντομη αυτοπαρουσίασή μας, έτσι ώστε να γνωριστούμε με κάποιους καινούριους στην ομάδα. Στη φάση αυτή θίχτηκαν θέματα που συνδέονταν με τη θεματική εβδομάδα, τη φοίτηση μαθητών προσφύγων, την επιμόρφωση Β’ επιπέδου, τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών και τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Ο Μπάμπης Μπαλτάς, που είχε έρθει για πρώτη φορά στην ομάδα, μάς παρουσίασε το Σκασιαρχείο, αναφερόμενος στην πορεία της δημιουργίας του, στους σταθμούς της εξέλιξής του και σε στοιχεία του ιδεολογικού του προσανατολισμού. Με αφετηρία την παρουσίαση αυτή του Σκασιαρχείου, αναπτύχθηκε προβληματισμός στην ομάδα και συζητήθηκαν τα εξής δύο θέματα:...
7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET 2017
Αγαπημένο μου ημερολόγιο
Άλλη μία συνάντηση του δικτύου συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Freinet ολοκληρώθηκε στο Μαράσλειο Δημοτικό σχολείο εχθές το πρωί. Αν και το κτήριο ήταν πολύ κρύο μετά την παρατεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων μας βοήθησε η Κατερίνα ως εμψυχώτρια με κινητικές ασκήσεις στην αρχή της συνάντησης να ζεσταθούμε και να έρθουμε πιο κοντά σαν ομάδα. Απαραίτητο, αφού κάθε φορά στις συναντήσεις έρχονται και κάποια καινούρια πρόσωπα ή μπορεί κάποιοι να λείπουν και η σύνθεση να αλλάζει...
ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET
25/11/2016
Πρακτικό 5ης Συνάντησης Δικτύου Freinet στις 26-11-2016
-
Κινητική άσκηση γνωριμίας από Κατερίνα
Η Κατερίνα έβαλε την ομάδα σε κύκλο και μετά από μερικές ασκήσεις χαλάρωσης ο κάθε ένας ερχόταν στο κέντρο του κύκλου και με το σώμα του έκανε μια προσπάθεια αναπαράστασης των γραμμάτων του ονόματος του. Η υπόλοιπη ομάδα προσπαθούσε να βρει το όνομα.
Στη συνέχεια μέσω ενός κινητικού τρικ έγινε τυχαίος διαχωρισμός σε ομάδες των τριων. Μετα από ένα μικρό συμβούλιο κάθε τριμελής όμαδα παρουσίασε με μια πόζα το κοινό αίσθημα της.
-
Τι νέα;
-
Παρουσίαση από Τίνα του βιβλίου «Τα μυστικά του αποτελεσματικού δασκάλου» του Thomas Gordon
Η Τίνα παρουσίασε ορισμένες πτυχές του βιβλίου του Thomas Gordon όπως τα δώδεκα εμπόδια της επικοινωνίας μεταξύ δασκάλου και μαθητή, την παθητική και την ενεργητική ακρόαση.
-
Συζήτηση
-
Βιωματική παρουσίαση απο την Καίτη του μοντέλου παρατήρησης του Perkins
Η Καίτη με τη βοήθεια του πίνακα του Rembrandt « Ένας Στοχαστής στο Εργαστήριο του» παρουσίασε βιωματικά τις τέσσερις φάσεις παρατήρησης του Perkins και πιο συγκεκριμένα:
1η Φάση-Χρόνος για παρατήρηση, 2η Φάση-Ανοικτή και περιπετειώδης παρατήρηση, 3η Φάση-Αναλυτική και βαθία παρατήρηση, 4η Φάση-Ανασκόπηση διεργασίας
-
Συζήτηση
-
Προγραμματισμός επόμενης συνάντησης στις 17/12/2016
-
Απολογισμός
-
Κινητική άσκηση από Κατερίνα
Η ομάδα μπήκε σε κύκλο και ο κάθε ένας έπιασε το χέρι του διπλανού του. Στη συνέχεια έκλεισαν όλοι τα μάτια τους και η Κατερίνα οδήγησε την ομάδα με τέτοιο έτσι ώστε στο τέλος έγινε ένα κουβάρι.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ FREINET Β/ΘΜΙΑΣ
14/10/2016
Η 4η συνάντηση της ομάδας β/βαθμιας του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Φρενέ περιελάμβανε 3 δράσεις :
1.Η Στέλλα Μπαδικιάν παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντες τρόπους αξιολόγησης ομαδικών ή ατομικών στόχων, όπως το λεωφορείο, το παζλ –έκπληξη, το ατομικό συμβόλαιο, το φύλλο αυτοαξιολόγησης και άλλα.
2.Στη συνέχεια η Γεωργία Ρίζου εξέθεσε έναν προβληματισμό της: «Πώς μαθητές έξυπνοι δε μιλάνε και πώς μαθητές έξυπνοι, όταν μιλάνε, δε λένε τίποτα». Με αφορμή λοιπόν τη διαπίστωση αυτή παρουσίασε με μέσα εύχρηστα ( εικόνες και φωτογραφίες) ένα εμπλουτισμένο μάθημα οπτικοακουστικού εγγραμματισμού, με στόχο να γίνουν οι μαθητές ενσυνείδητοι και ενεργοί και όχι παθητικοί αποδέκτες της οπτικοακουστικής γλώσσας και ικανοί να διακρίνουν το πραγματικό από το αναπαριστώμενο. Το μάθημα περιελάμβανε πολλές δραστηριότητες: από περιγραφή φωτογραφιών που οι μαθητές επέλεξαν μέχρι σύγκριση σύγχρονων φωτογραφιών από ειδησεογραφικά πρακτορεία και συλλογές του μουσείου φωτογραφίας αλλά και αποκωδικοποίηση οπτικών μηνυμάτων (π.χ.λογαριασμού ΔΕΗ) και συσχετισμούς πριγραφικών κειμένων με φωτογραφίες.
Η παρουσίαση αυτή προκάλεσε συζήτηση για την εικόνα και το λόγο και μάλιστα στάθηκε αφορμή για μια δράση της επόμενης συνάντησης, όπου θα δούμε πώς εφαρμόζεται το μοντέλο Perkins με στόχο την εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες.
3.Τέλος η Πόπη Μαθιουδάκη μας έδειξε την περσινή δράση που έκανε στη βιβλιοθήκη του σχολείου με θέμα «πού κοιμούνται τα παιδιά» με σοκαριστικές φωτογραφίες του J. Mollisson.
ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΘΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
09/09/2016
Μετά το διάλειμμα και το διαχωρισμό σε ομάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, η ομάδα της Β/θμιας ξεκίνησε συζητώντας το πλάνο εργασίας για την επόμενη ώρα. Καταλήξαμε στα εξής:
1) στην παρουσίαση από τη Μαρία Λαμπίρη της δράσης « Διαμόρφωση ομάδων»
2) στην ολοκλήρωση της παρουσίασης της Στέλλας Μπαδικιάν
3) στην παρουσίαση από τη Γεωργία Ρίζου του προγράμματος « Η τέχνη της φωτογραφίας στην περιγραφή και την αφήγηση» με μαθητές της Α΄Λυκείου
4) να γίνει απολογισμός της συνάντησης καθώς και προγραμματισμός της επόμενης.
1. Η Μαρία Λαμπίρη καθοδήγησε την ομάδα ώστε να πραγματοποιήσει (με σύντομα βήματα) τη δράση «Διαμόρφωση ομάδων» που παρακολούθησε στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και υλοποιεί με μαθητές της Α΄Γυμνασίου. Η δράση αυτή ενδείκνυται για μαθητές που γνωρίζουμε πρώτη φορά, είναι μια άσκηση γνωριμίας και απαιτεί 2 (δυο) διδακτικά δίωρα , το καθένα από τα οποία καλό είναι να μην διακοπεί από το διάλειμμα.
2. Η Στέλλα Μπαδικιάν συνέχισε την παρουσίασή της «Έναρξη σχολικής χρονιάς- 1ο Συμβούλιο» . Μας μίλησε για τη σημασία της στοχοθεσίας και της αξιολόγησης του ομαδικού στόχου σε μια τάξη ως προς τη δημιουργία κινήτρων για μάθηση και συμμετοχή. Επίσης αναφέρθηκε στην αξία που έχει η ενίσχυση για τους μαθητές καθώς και η απουσία ποινών.
3. Η Γεωργία Ρίζου παρουσίασε συνοπτικά μια δράση που υλοποίησε με μαθητές της Α΄Λυκείου την προηγούμενη χρονιά με τίτλο « Η τέχνη της φωτογραφίας στην περιγραφή και την αφήγηση». Η περιγραφή και η αφήγηση αποτελούν κομμάτι της διδακτέας ύλης στο μάθημα Έκφραση-Έκθεση και οι μαθητές ασκήθηκαν σε αυτές με αφορμή τη φωτογραφία.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
10/06/2016
11 Ιουνίου 2016
Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Πριν από λίγες ώρες επέστρεψα από την 2η συνάντηση του δικτύου και παρότι δεν ήμουν στην πρώτη συνάντηση νομίζω τα κατάφερα μια χαρά να εγκλιματιστώ. Βοήθησε φυσικά σε αυτό όλη η …ρουτίνα Freneit: το «τι νέα?», το πλάνο εργασίας και όλα τα ενδιαφέροντα που αυτό περιλάμβανε και κυρίως η διάθεση και συμμετοχή όλων. Ανέλαβαν ευθύς αμέσως τα μέλη της συντονιστικής το ρόλο τους, ο χρονομέτρης, αυτός που δίνει “το λόγο” και παρακολουθεί τη ροή και ξεκινήσαμε. Θα σου περιγράψω τώρα εν συντομία πώς κύλησε αυτή η συνάντηση...
Έγινε παρουσίαση από την Πόπη Μαθιουδάκη με θέμα τη φετινή της δράση ως υπεύθυνης βιβλιοθήκης του σχολείου της. Η παρουσίαση βρίσκεται εδώ.
Έγινε επίσης παρουσίαση της Στέλλας Μπαδικιάν για την ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Η παρουσίαση βρίσκεται εδώ.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ A/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ
13/05/2016
Η έκτακτη συνάντηση εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας που δεν είχαν παρακολουθήσει την αρχική εκπαίδευση έγινε το Σάββατο 14 Μαίου και αφορούσε όσους δεν είχαν παρακολουθήσει την επιμόρφωση στις 4-6 Απρίλη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Με τη μορφή συζήτησης εξετάστηκαν οι βασικές αρχές της παιδαγωγικής Φρενέ και η δυνατότητα εφαρμογής τους στην πράξη. Η συνάντηση έγινε στο 76ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης (είσοδος από Θεσσαλονίκης), στα Άνω Πετράλωνα, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ.
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
22/04/2016
Μαράσλειο, 23 Απριλίου 2016
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Συνάδελφοι από διάφορα σχολεία της Αττικής, αλλά και από την Κρήτη και τη Χίο, μοιραζόμαστε ένα
κοινό όραμα και βρισκόμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και τους προβληματισμούς μας.
Η αμηχανία της πρώτης συνάντησης.
Ξεκινάμε με ασκήσεις γνωριμίας. Συστηνόμαστε στην ολομέλεια και χωριζόμαστε σε ζευγάρια. Μετά
από ολιγόλεπτη συζήτηση ανάμεσα στους δύο, ο καθένας παρουσιάζει το «ταίρι» του και τις επιδιώξεις
του τελευταίου σχετικά με την παιδαγωγική Freinet. Μια ωραία άσκηση ενεργητικής ακρόασης και
έκθεσης σε κοινό.
Η Στέλλα μάς διαβάζει την ημερησία διάταξη. Γίνεται ο καταμερισμός εργασιών. Ποιος θα είναι
συντονιστής, ποιος γραμματέας και ποιος χρονομέτρης. Γράφεται το πλάνο εργασίας στον πίνακα και
τίθενται τα χρονικά όρια για κάθε δράση. Για σήμερα το πλάνο εργασίας περιλαμβάνει:
... (για τη συνέχεια, διάβασε το ημερολόγιο παρακάτω)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΡΕΝΕ
16/04/2016
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 23 Απριλίου και ώρα 9.30 – 12.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μας συνάντηση στο Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet, στο 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) - είσοδος από Μαρασλή 8 και Σουηδίας.
Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet διοργανώνεται από την Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο». Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Δ/νσης Π/θμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας και της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής).
Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό με την παιδαγωγική Φρενέ, τη θεσμική και την κριτική παιδαγωγική:
με έμφαση στις δεξιότητες έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας
με το Τυπογραφείο και τα σχολικά έντυπα (σχολική εφημερίδα, μικρά βιβλία)
με την καλλιτεχνική έκφραση και τον κινηματογράφο
με τη συνεταιριστική κοινότητα τάξης και τα Συμβούλια και
με τα παιδιά να βιώνουν τη δημοκρατία στο σχολείο τους, να συν-διαμορφώνουν το περιβάλλον τους με τις δράσεις τους,
με τα παιδιά να γίνονται οι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες του σήμερα και του αύριο.
Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Δίκτυο Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet και όσοι ακόμη το επιθυμούν να παρευρεθούν στη συνάντηση.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
9.00 -9.30 Προσέλευση και χωρισμός σε ομάδες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και περιοχή.
9.30 – 10.30 «Τι νέα;» Τα νέα μας μετά την επιμόρφωση, εμπειρίες και εφαρμογές στην τάξη.
10.30-11.30 Πλαίσιο λειτουργίας Δικτύου, σκοπός, τρόπος και συνθήκες λειτουργίας (χρόνος, τόπος συναντήσεων), υποχρεώσεις μελών.
11.30-12.30 Η φιλοσοφία της παιδαγωγικής Φρενέ και της συνεργατικής μάθησης. Πώς να ξεκινήσουμε, τα πρώτα βήματα.
12.30-13.00 Απολογισμός.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΡΕΝΕ"
01/04/2016
Το Σάββατο, 2 Απριλίου στο 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Παν/μίου Αθηνών (Μαράσλειο), έγιναν βιωματικά εργαστήρια με θέματα τα Σχολικά συμβούλια, τα πλάνα εργασίας, τα συμβόλαια τάξης, καθώς και εργαστήρια για τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο στο σχολείο, τεχνικές και εργαλεία ενός δημιουργικού και συνεργατικού σχολείου.
Η διημερίδα με τίτλο «Αναπτύσσοντας την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο με την παιδαγωγική Φρενέ» που διοργανώθηκε 1-2 Απρίλη από την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο», τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και Α΄ Αθήνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο είχε σκοπό τη γνωριμία με την Παιδαγωγική Φρενέ και την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για ένα σύγχρονο σχολείο με έμφαση στην ελεύθερη έκφραση, την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη χειραφέτηση και την κριτική σκέψη του μαθητή.
Την Παρασκευή 1η Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, μετά την προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται», D. Losset, 2006 ακολούθησε Στρογγυλό τραπέζι με συμμετέχοντες τους Ντενί Μοράν, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης, και Ολιβιέ Φρανκόμ, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πικαρντί Ι. Βερν, αμφότεροι υπεύθυνοι του τομέα εκπαίδευσης του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου του Μοντέρνου Σχολείου-Παιδαγωγική Φρενέ της Γαλλίας (ICEM Pédagogie Freinet), καθώς και με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, ανώτερο σχολικό ψυχολόγο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, καθηγητή ειδικό στα προγράμματα συνεργατικής μάθησης με την παιδαγωγική Φρενέ για την πρόληψη κατά της σχολικής αποτυχίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της βίας στα σχολεία της Κύπρου, και τον Άγγελο Πατσιά, τον δάσκαλο που εφάρμοσε στο δημόσιο σχολείο του Φουρφουρά τις αρχές της ελεύθερης και συνεργατικής εκπαίδευσης. Η βραδιά στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, έκλεισε με μια ουσιαστική συζήτηση με το κοινό, με ιδέες και προτάσεις για το ελληνικό σχολείο.