top of page

7η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet (Κορινθίας)

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου τα μέλη του δικτύου μας στην Κόρινθο φιλοξενηθήκαμε σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου, (τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής).

Μαζί μας ήταν, η Δ. Καρακατσάνη και η Π. Νικολοπούλου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα: ''Θέληση και Επιθυμία στην Παιδαγωγική Φρενέ''. 

Ανταλλάξαμε νέα και προτάσεις, και  προγραμματίσαμε τις συναντήσεις, τις δράσεις μας.

Εφαρμόζοντας το τι νέα είπαμε περιληπτικά τα νέα μας και έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις....[ ]

[ ] Προσδιορίστηκαν επίσης  ημερομηνίες  επόμενων συναντήσεων... (βλ. συνημμένο ημερολόγιο)

6η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet (Κορινθίας)

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου τα μέλη του δικτύου μας στην Κόρινθο φιλοξενηθήκαμε σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου, (τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής).

Μαζί μας ήταν, η Δ. Καρακατσάνη, η Π. Νικολοπούλου και η Εύη Γάτου, από το δίκτυο της Αθήνας. Ανταλλάξαμε νέα και προτάσεις, και  προγραμματίσαμε τις συναντήσεις μας  και τις δράσεις μας.

Εφαρμόζοντας το τι νέα είπαμε περιληπτικά τα νέα μας και έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις....[ ]

[ ] Στη συνάντηση προσδιορίστηκαν επίσης οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων... (βλ. συνημμένο ημερολόγιο)

5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2017

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου τα μέλη του δικτύου μας στην Κόρινθο βρεθήκαμε στο 1o Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της πόλης.  Μαζί μας ήταν η Εύη Γάτου, από το δίκτυο της Αθήνας.

Σκοπός μας ήταν η έναρξη των εργασιών μας για τη νέα χρονιά και η ανταλλαγή νέων και προτάσεων ώστε να σκιαγραφήσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες μας για τις επόμενες συναντήσεις-δράσεις μας...

4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2017

Τη Δευτέρα 19/6/17 το απόγευμα βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου για να κλείσουμε δημιουργικά τη σχολική χρονιά.

Η ομάδα αποχαιρετίστηκε για το καλοκαίρι και παρακολούθησε τις εισηγήσεις του Πιέρ Λαφίτ που μας επισκέφτηκε από το Παρίσι με θέμα:

1. "Ξεκινώντας μία συνεργατική τάξη : τρεις αλληλένδετοι θεσμοί: το συμβούλιο, οι ζώνες και οι τέχνες"

2. "Η παιδαγωγική επιστημολογία της συνεργατικής τάξης και τα υποκείμενά της"...

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2017

3η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet (Κορινθία), 19-05-2017
Στις 19 Μαΐου τα μέλη της ομάδας μας βρεθήκαμε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Κόρινθο ….

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2017

2η συνάντηση μελών του δικτύου της παιδαγωγικής Freinet, 27-01-2017

                             

Η ομάδα μεγαλώνει! Μαζί μας ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συντονίστρια ήταν η Αναστασία

Ορίστηκε χρονομέτρης και γραμματέας.

Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τα νέα μέλη και καταθέτοντας τα νέα μέσα από την τεχνική «τι νέα;»...

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2017

2η συνάντηση μελών του δικτύου της παιδαγωγικής Freinet, 27-01-2017

                             

Η ομάδα μεγαλώνει! Μαζί μας ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συντονίστρια ήταν η Αναστασία

Ορίστηκε χρονομέτρης και γραμματέας.

Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τα νέα μέλη και καταθέτοντας τα νέα μέσα από την τεχνική «τι νέα;»...

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

13/10/2016

Σε αυτήν τη συνάντηση παραβρέθηκαν δέκα άτομα: δασκάλες, εκπ/κοί ειδικοτήτων και νηπιαγωγοί.

Συναποφασίσαμε με την ορισμένη από την προηγούμενη συνάντηση συντονίστρια  τη δομή που θα ακολουθούσαμε. Ορίστηκε χρονομέτρης  και γραμματέας και τέθηκαν τα θέματα προς συζήτηση που είχαν προβληματίσει τους συμμετέχοντες  στην προηγούμενη συνάντηση.

...

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

08/09/2016

Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Κόρινθο στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Αγαπημένο μου ημερολόγιο
Μαζευτήκαμε. Τον Ιούνιο, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς μαζεύτηκε η πρώτη ομάδα Freinet στην Κόρινθο, η πρώτη στην Πελοπόννησο.
Μήνες πριν είχαμε ακούσει για τον τρόπο εργασίας των σχολείων Freinet, από τον Ολιβιέ Φρανκόμ, τον Ντενίς Μορέν και την ομάδα που είχε έρθει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όσες από μας θέλαμε να συνεχίσουμε, να πάμε λίγο πιο πέρα αναρωτιόμαστε αν θα έχει συνέχεια η προσπάθεια, αν είμαστε αρκετοί και αρκετές για να συγκροτήσουμε μια ομάδα για να μπούμε στο δίκτυο των σχολείων Freinet, για να πειραματιστούμε με νέες παιδαγωγικές θεωρίες και διδακτικές μεθόδους....

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ A/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ

13/05/2016

Η έκτακτη συνάντηση εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας που δεν είχαν παρακολουθήσει την αρχική εκπαίδευση έγινε το Σάββατο 14 Μαίου και αφορούσε όσους δεν είχαν παρακολουθήσει την επιμόρφωση στις 4-6 Απρίλη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Με τη μορφή συζήτησης εξετάστηκαν οι βασικές αρχές της παιδαγωγικής Φρενέ και η δυνατότητα εφαρμογής τους στην πράξη. Η συνάντηση έγινε στο 76ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης (είσοδος από Θεσσαλονίκης), στα Άνω Πετράλωνα, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΡΕΝΕ"

01/04/2016

Το Σάββατο, 2 Απριλίου στο 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Παν/μίου Αθηνών (Μαράσλειο), έγιναν βιωματικά εργαστήρια με θέματα τα Σχολικά συμβούλια, τα πλάνα εργασίας, τα συμβόλαια τάξης, καθώς και εργαστήρια για τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο στο σχολείο, τεχνικές και εργαλεία ενός δημιουργικού και συνεργατικού σχολείου.

Η διημερίδα με τίτλο «Αναπτύσσοντας την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο με την παιδαγωγική Φρενέ» που διοργανώθηκε 1-2 Απρίλη από την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο», τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και Α΄ Αθήνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο είχε σκοπό τη γνωριμία με την Παιδαγωγική Φρενέ και την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για ένα σύγχρονο σχολείο με έμφαση στην ελεύθερη έκφραση, την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη χειραφέτηση και την κριτική σκέψη του μαθητή. 
Την Παρασκευή 1η Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, μετά την προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται», D. Losset, 2006 ακολούθησε Στρογγυλό τραπέζι με συμμετέχοντες τους Ντενί Μοράν, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης, και Ολιβιέ Φρανκόμ, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πικαρντί Ι. Βερν, αμφότεροι υπεύθυνοι του τομέα εκπαίδευσης του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου του Μοντέρνου Σχολείου-Παιδαγωγική Φρενέ της Γαλλίας (ICEM Pédagogie Freinet), καθώς και με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, ανώτερο σχολικό ψυχολόγο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, καθηγητή ειδικό στα προγράμματα συνεργατικής μάθησης με την παιδαγωγική Φρενέ για την πρόληψη κατά της σχολικής αποτυχίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της βίας στα σχολεία της Κύπρου, και  τον Άγγελο Πατσιά, τον δάσκαλο που εφάρμοσε στο δημόσιο σχολείο του Φουρφουρά τις αρχές της ελεύθερης και συνεργατικής εκπαίδευσης. Η βραδιά στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, έκλεισε με μια ουσιαστική συζήτηση με το κοινό, με ιδέες και προτάσεις για το ελληνικό σχολείο.

Please reload

bottom of page